Yetişkinlerde Yumurta Alerjisi

Bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması ve aşırı tepki vermesi yumurta alerjisinin oluşmasına neden olur. Yumurta alerjisi yetişkinlerde oldukça nadir görülen bir durumdur. Genel olarak bebeklik ve çocukluk döneminde başlar. Çoğu çocuk ilerleyen yaşlarında yumurta alerjisini aşarken bir kısım çok ise bu alerjiyi aşamaz ve yetişkinlik döneminde de alerjiye sahip olur. 

Yetişkinlerde Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde belirtileri hafif olabilirken bazı kişilerde ise son derece şiddetli olabilir. Yumurta alerjisinin en tipik semptomları arasında cilt reaksiyonları, ciltte kızarıklık veya kurdeşen bulunur. Bununla birlikte, yumurta alerjisi belirtileri yetişkinlerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha şiddetli olabilir:

  • Ölümcül olabilen kan basıncı düşüşü,
  • Baş dönmesi,
  • Ruh hali ve davranış değişiklikleri,
  • Burun kaşıntısı ve akıntısı,
  • Hapşırma ve tıkanıklık,
  • İshal, mide krampları ve ağrı,
  • Bazen tekrar tekrar bulantı ve kusma,
  • Nefes almayı boğazda sıkışma hissi,
  • Kırmızı, ağlamaklı, kaşıntılı gözler,
  • Hırıltı ve öksürük,
  • Kurdeşen ve şişmiş cilt,
  • Dudak veya göz kapağı şişmesi,
  • Kaşıntılı veya sulu gözler,
  • Kaşıntılı kulaklar veya boğaz,
  • Nefes darlığı,
  • Hırıltı veya öksürük.

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Yumurta alerjisinin teşhisi için bir yetişkin alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır ve alerjinin teşhis ve tedavisini yapabilecek en yetkili doktorlardır. Yumurta alerjinizin teşhisi için doktorunuz farklı testler kullanabilir. Yumurta alerjisinin teşhisine yardımcı olabilecek birkaç yaklaşım vardır:

Yiyecek eliminasyon diyeti: Bir gıda eliminasyon diyeti, olası alerjenden kaçınmayı gerektirir. Yumurta alerjisini belirlemenin bir yolu olarak bir gıda eliminasyon diyeti deneyecekseniz, sonuçların kafa karıştırıcı olmaması için sadece yumurtaları diyetinizden çıkarmanız önemlidir. Yumurta tüketilmediğinde semptomların tekrar edip etmediğini görmek için beklerken, gıda eliminasyon diyetinin sonuçlarını görmek haftalar alabilir.

Deri prick testi: Çizik testi olarak da adlandırılan bu test, alerjileri test etmenin yaygın bir yoludur. Bu test, alerjenin cilde yerleştirilmesini ve bir reaksiyon olup olmadığını görmek için cildi gözlemlemeyi içerir. Deri prick testi yumurta alerjilerini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılmaz çünkü temas alerjilerini (dokunma ile indüklenen alerjiler) belirlemek için daha hassastır. Yumurta tüketmek, yumurta alerjisinin etkilerini tetikler, ancak yumurtalara dokunmak tipik olarak semptomlara neden olmaz. Bir cilt prick testi, yumurtalara dokunmanın cilt reaksiyonuna neden olup olmadığını belirleyecektir, ancak yumurta yiyerek tetiklenen bir alerjiyi belirleme olasılığı çok düşüktür.

Kan testi: Bir kan testi, beyaz kan hücreleri veya IgE gibi antikorlar gibi iltihaplanma belirtilerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bir alerjinin genel belirtilerini değerlendirmek için bir kan testi kullanılabilir, ancak alerjinin spesifik nedenini teşhis etmede genellikle yardımcı olmaz.

Yetişkinlerde Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Yumurta alerjisini yönetmenin en etkili yolu yumurtadan kaçınmaktır. Unlu mamüllerdeki bir bileşen olarak yumurtayla ilgili bir sorununuz yoksa unlu mamullerde yumurtadan kaçınmanız gerekmez. Sadece sorun yaşamanıza neden olan yumurta formlarından kaçınmanız gerekir. Yumurta alerjisi olan kişilerin yaklaşık %70’i kek, kurabiye veya ekmek gibi fırınlanmış ürünlerde az miktarda yumurtayı tolere edebilir. Pişirme işlemi sırasında ısı, yumurta proteinini daha az alerjik olacak şekilde değiştirir. Bununla birlikte, bir yumurtayı basitçe pişirmek, yumurtanın alerjiye neden olma yeteneğini azaltmaz. Pişmiş gıdalarda, diğer bileşenler arasında yumurtaya maruz kalma miktarı seyreltilir.

Yumurta yedikten sonra hafif belirtilerinizi rahatlatmak için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyon oluşmasını engellemez, belirtilerin şiddetini azaltmaya yardımcı olur. 

Yumurta alerjiniz şiddetliyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü sürekli yanınızda bulundurmanız gerekir. Doktorunuz adrenalin oto enjektörün kullanım detaylarını size aktaracaktır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir