Süt ve Yumurta Alerjisi

Besin alerjileri, özellikle bebekler ve çocuklarda yaygın görülen bir durumdur. Dünya genelinde alerjiye besin alerjilerin büyük bir kısmından sorunlu 8 yiyecek vardır. Süt ve yumurta bu yaygın 8 alerjen besinlerdendir. Bu yazımızda süt ve yumurta alerjisi olan bebekler ve çocuklar konusunu sizler için yazdık. 

Süt Alerjisi

Bebeklerde ve çocuklarda inek sütüne alerjisi yaygındır. Çocuğunuzda egzama varsa, etkilenme olasılığı daha da yüksektir. Çocuğunuzda inek sütü alerjisi varsa, bunun ne kadar şiddetli olduğunu anlamak önemlidir. Bazı çocuklar az miktarda taze inek sütünü tolere edebilir. Diğerleri sadece pişmiş veya işlenmiş inek sütünü tolere edebilir. Bazı çocuklar için yemeklerinde çok az miktarda inek sütü bile reaksiyona neden olabilir. Pek çok çocuk ilerleyen yaşlarında inek sütü alerjisinden kurtulacaktır, ancak bu sürecin uzman kontrolünde olması son derece önemlidir. Bu nedenle bir beslenme uzmanı ile birlikte hareket etmeniz önemlidir. Beslenme uzmanınız, bebeğinizin gelişimi destekleyici takviye gıdaları önerecektir. Bebeğinizin belirtilerini ve gelişimini izleyerek yakından takibini yapacaktır. 

Yumurta Alerjisi

Yumurta alerjisi çocuklar arasında yaygındır ve tıpkı inek sütü alerjisi gibi çoğu çocuk da bu alerjiden kurtulur. Çocuğunuzun yumurta alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun yumurta alerjisi varsa, aşağıdakilere alerjisi olabilir:

Pişmiş olsun ya da olmasın her türlü yumurta,

Sadece çiğ yumurta (örneğin kek karışımında ve mayonezde) veya çırpılmış yumurta gibi az pişmiş yumurtalar.

Çocuğunuz ikinci kategoriye giriyorsa, kek ve bisküvi gibi yumurta içeren pişmiş yiyecekleri yiyebilir. Ancak iyi pişmiş yumurtaya bile alerjisi olanlar için reaksiyon şiddetli olabilir, bu nedenle yumurta içeren tüm ürünlerden kaçınmak önemlidir. Çocuğunuzun yumurta alerjisi varsa, tavsiye için bir diyetisyenle konuşmak isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun doğru besinleri almasını sağlamanın yanı sıra çocuğunuzun yumurtaya farkında olmadan maruz kalmasını da önleyebilirsiniz. 

Süt ve Yumurta Alerjisi Belirtileri

Süt ve yumurta alerjisi belirtileri, besin alerjilerinin belirtileri gibi, birbirine benzerdir. Bu belirtiler alerjen besine maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda bir süre sonra da ortaya çıkabilir.  Süt ve yumurta alerjisinin tipik belirtileri şu durumları içerir:

  • Ciltte kabarık kırmızı yumrular, kurdeşen (ürtiker),
  • Ciltte kaşıntı, döküntü,
  • Dudakların, yüzün ve gözlerin şişmesi,
  • Ağızda karıncalanma hissi,
  • Karın ağrısı ve kusma,
  • Nefes almada zorluk ve gürültülü nefes alma,
  • Dilin şişmesi,
  • Boğazda şişme ya da gerginlik, 
  • Konuşma zorluğu veya kısık ses,
  • Hırıltı veya kalıcı öksürük,
  • Kalıcı baş dönmesi veya baygınlık,
  • Küçük çocuklarda solukluk.

Şiddetli alerjik reaksiyonlar anafilaksi adı verilen ciddi bir duruma neden olur. Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve müdahale edilmediği durumlarda ölümcül olabilir. 

Süt Alerjisi Olan Çocuklar Yumurta Yiyebilir Mi?

Süt alerjisinde yumurta yenir mi sorusu çoğu ebeveynin merak ettiği bir soru. Süt alerjisi olup da yumurta alerjisi olmayan bir çocuk yumurtayı tüketebilir. Ancak ikisine de alerjisi varsa uzak durması gerekir. 

Bebeklerde süt ve yumurta alerjisi ne zaman geçer?

Sık sorulan sorulardan biri bebeklerde süt ve yumurta alerjisi ne zaman geçer sorusudur. Çocuğu bebek, çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında bu iki alerjiden de kurtulur. Ancak bazı kişilerde bu alerjiler ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

***Çocuğunuzun alerjisi olduğunu öğrenmek endişe verici olabilir. Ancak biraz planlama ve düşünce ve doğru destek ile istenmeyen tepkilerden kaçınılabilir ve zihninizi rahatlatabilirsiniz. Unutmayın, önemli olan çocuğunuzun diyetinin ne kadar katı olması gerektiğini anlamanız, yediklerine dikkat etmeniz ve mümkünse onları mutlu ve sağlıklı tutmaya yardımcı olacak uygun alternatifler sunmanızdır. Bu nedenle bir uzman kontrolünde ilerlemeniz siz eve çocuğunuza fayda sağlayacaktır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir