Çocuklarda Yumurta Alerjisi

Çocuklarda besin alerjileri oldukça yaygın görülen bir durumdur. Alerjiye neden olabilen çok sayıda besin olmasının yanı sıra yumurta, çocuklarda görülen besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Yumurta alerjisine, bağışıklık sisteminin yumurta proteinine karşı aşırı bir tepki vermesi neden olur. Bu protein çoğunlukla yumurta beyazında ve aynı zamanda yumurta sarısında bulunur. Yumurta alerjisi, 5 yaşın altındaki çocuklarda oldukça yaygın bir alerjidir. Genel olarak bebeklik döneminde fark edilir. Bazı çocuklar bu alerjiyi aşarken bazıları ise yetişkinlik döneminde de yumurta alerjisine sahip olur. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtaya verilen tepkilerin çoğu hafiftir. Ancak bazen çok ciddi durumlara neden olabilir. Alerjinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve yumurtayı yedikten kısa süre sonra ortaya çıkmaya eğilimi gösterir. Bazen belirtilerin ortaya çıkması 2 saate kadar gecikebilir. Yumurta alerjisinin bazı belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık, kaşıntı,
  • Kurdeşen,
  • Egzama,
  • Hapşırma,
  • Gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşınma,
  • Burun akıntısı ya da tıkanıklığı,
  • Öksürük,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Nefes almada zorluk ve gürültülü nefes alma,
  • Dilin şişmesi,
  • Boğazda şişme ya da gerginlik, 
  • Konuşma zorluğu veya kısık ses,
  • Hırıltı veya kalıcı öksürük,
  • Kalıcı baş dönmesi veya baygınlık,
  • Küçük çocuklarda solukluk.

Yumurta alerjisi şiddetliyse anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi hayatı tehdit eden bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Teşhisi 

Çocuğunuzda yumurta alerjisi varsa bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış çocuk doktorlarıdır. Uzmanınız, çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut durumuna göre kullanacağı bazı testlerle teşhisi doğrulayacaktır. Yumurta alerjisinin teşhisinde deri ve kan testleri kullanılabilir. Deri delme testinde şüpheli alerjen çocuğunuzun derisinin altına yerleştirilir. 15-20 dakikada sonuç veren bu testte çocuğunuzun alerjisi varsa alerjenin yerleştirildiği bölgede kabarıklık, kızarıklık meydana gelir. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Tedavisi 

Mevcut en iyi tedavi, yumurta içeren tüm yiyeceklerden kaçınmaktır. Çocuğunuzun yumurtadan ve yumurta içeren her türlü yiyecekten uzak durması gerekir. Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir ve pek çok üründe bulunur. Çocuğunuz alerjisini öğrenebilecek yaştaysa etiketleri okumasını öğretmeniz gerekir. Ürün etiketlerini okumak besin alerjilerinde son derece önemlidir. dışarda yemek yerken içeriğinde ne olduğunu yemeği yapan kişiye sormanız da son derece faydalı olacaktır.

Çocuğunuzun fark etmeden yumurtaya maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesi içim alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasını engellemez sadece belirtilerin hafiflemesini sağlar. 

Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve alerjik şoka neden olabilme şüphesi varsa alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün sürekli çocuğunuzun yanında bulunması gerekir. Adrenalin oto enjektörünün kullanılması gereken zaman ve kullanım şekli ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir. 

Çocuğumun Yumurta Alerjisi Geçer Mi?

Yumurta alerjileri genel olarak çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında geçme eğilimi gösterir. Ancak nadir de olsa bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de devam eder. Bunun yanı sıra bazı çocuklar iyi pişmiş yumurtayı tolere edebilir. Çocuk alerji uzmanınız yapacağı testler sonucunda çocuğunuzun iyi pişmiş yumurtayı tüketip tüketemeyeceği hakkında sizi bilgilendirecektir. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir