Yumurta alerjisi, bebeklerde ve çocuklarda görülen en yaygın ikinci besin alerjisidir. Çoğu bebek, ilerleyen yaşlarında bu alerjiyi aşar nacak bazı bebeklerde ise bu alerji aşılmaz ve ömür boyu devam edebilir. Bebeğinde yumurta alerjisi olanlar için bu yazımızda yumurta alerjisini detaylı bir şekilde anlattık. 

Yumurta Alerjisi Nasıl Olur?

Yumurta alerjisi, bir yumurtadaki bir veya daha fazla proteine ​​​​bağışıklık sistemi yanıtıdır. Yumurta alerjisi, bebeklerde ani bir alerjik reaksiyona, ayrıca daha uzun süreli egzama ve reflü (ağır tükürme) belirtilerine neden olabilir.

Bebeklerin alerjisi olan en yaygın yumurta proteinleri yumurta beyazında bulunur, yani çoğu bebeğin aslında yumurta akı alerjisi vardır. Yumurta beyazında alerjiye neden olan iki protein vardır; Ovalbümin (OVA), ayrıca Albümin / Albümen olarak da adlandırılır. İnsanlar ayrıca ovotransferrin, ovomucin, lizozim ve ovoglobulin gibi diğer yumurta akı proteinlerine karşı da alerjik olabilir, ancak bu spesifik yumurta akı alerjileri nadirdir. Yumurta beyazındaki ovalbümin proteini ısıya duyarlıdır. Yumurta akı nişasta ile yeterince uzun süre ve yeterince yüksek sıcaklıklarda ısıtılırsa, ovalbümin proteini parçalanır. Yumurta alerjisi olan bebekler eğer ovalbümine karşı alerji geliştiriyorsa pişmiş yumurta yiyebilir çünkü pişmiş yumurtada ovalbümin kalmaz.

Yumurta Sarısı Alerjisi

Yumurta sarısı ise çok sık alerjiye neden olmayan tamamen farklı proteinleri barındırır. Beyazdan gelen bir miktar protein sarıya geçebilir ve bunun tersi de olabilir, ancak çok az bebekte yumurta sarısı alerjisi vardır. Yumurta sarısına alerjisi olan bebeklerin, yumurtanın beyazından da uzak durması tavsiye edilir çünkü proteinler karışabilir. 

Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Bebeği yumurta alerjisi olanlar, bir çocuk alerji uzmanına gitmelidir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda uzmanlaşmış, 0-18 yaş arası kişilerde görülen alerjilerin teşhis ve tedavisini yapabilecek en yetkili doktorlardır. Alerji uzmanınız teşhiste bazı testler kullanabilir. Kan veya spesifik IgE testi, bir kişinin hangi proteinlere alerjisi olduğunu belirleyebilir. Bu, bir çocuğun pişmiş yumurtayı veya belki de pişmiş yumurtayı güvenle yiyip yiyemeyeceğini tahmin edebilir. Bunun yanı sıra teşhiste deri delme testi de kullanılabilir. Deri testinde, yumurta alerjeni küçük bir iğne yardımı derinin altına yerleştirilir ve uygulama bölgesi 15-20 dakika gözlemlenir. Kızarıklık, kabarma gibi bulguların meydana gelmesi, alerji olduğu sonucunu doğurabilir. Çocuk alerji uzmanınız, teşhiste kullanacağı yöntemi bebeğinizin belirtilerini ve mevcut sağlık durumunu dikkate alarak belirleyecektir. 

Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Tedavisi 

Yumurta alerjisinde en etkili tedavi yöntem, yumurtadan ve yumurta içeren tüm yiyeceklerden uzak durmayı içerir. Yumurtaya alerjisi olan bebekler, yumurtaya maruz kaldıktan sonra bazı belirtiler geliştirir. Kurdeşen, mide bulantısı, ishal, kızarıklık, hırıltı gibi belirtiler yumurta alerjisinden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu belirtiler hafif ya da çok şiddetli olabilir, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle yumurtayı bebeğinizden tamamen uzak tutmanız gerekir. 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde yumurta alerjisi varsa annenin de yumurtayı beslenme listesinden çıkarması gerekmektedir. Özellikle paketli gıdaların etiketini dikkatli okumanız gerekmektedir. Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. 

Alerji uzmanınız, bebeğinizin fırınlanmış yumurtayı tolere edip edemeyeceğini tespit edecektir. Bazı bebekler pişmiş yumurtaya herhangi bir alerjik tepki vermezler. Alerji uzmanınızdan onay aldıktan sonra bebeğinize fırınlanmış yumurta verebilirsiniz. 

Yumurta alerjisi, oldukça yaygın bir alerjidir. Yaygın yumurta alerjisi genel olarak tavuk yumurtasına karşı gelişen alerjidir. Ancak farklı yumurtalara karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir. Tavuk yumurtasına alerjisi olmayan birinin bıldırcın yumurtasına alerjisi olabilir. Bunun yanı sıra iki yumurtaya karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir. Bağışıklık sisteminin bıldırcın yumurtasına bulunan bazı proteinleri zararlı olarak görmesi, alerjik bir tepki oluşturmasına neden olur. Vücudu korumaya çalışan bağışıklık sistemi, histamin gibi bazı kimyasalların salınmasına neden olur ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Bazı kişilerde pişmiş bıldırcın yumurtası alerjik reaksiyona neden olmazken bazı kişilerde ise reaksiyona neden olabilir. 

Bıldırcın Yumurtası Nedir?

Bıldırcın yumurtaları dünyanın en diyetetik yumurtalarıdır. Protein, vitamin, mineral ve enzimlerin en dengeli içeriğine sahip hayvansal kaynaklı ürünler olarak kabul edilirler. Tavuk yumurtasından 5 kat küçüktürler ancak 5 kat fazla fosfor içerirler. Fosfor beyin sağlığı, diş sağlığı ve kemikler için oldukça yararlı ve gereklidir. Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasından 7 kat daha fazla demir, 6 kat daha fazla B1 vitaminler (kalp-damar, sindirim ve sinir sistemlerinin büyümesinde ve düzgün işleyişinde çok önemli bir rol oynar) ve 15 kat daha fazla B2 vitamini (sinir sistemini korumaya yardımcı olur ve büyümeyi ve doku onarımını destekler) içerir. Tüm bunların yanı sıra bıldırcın yumurtaları kolesterol içermez. Besin değeri yüksek olan bıldırcın yumurtaları oldukça yararlı bir besindir. 

Bıldırcın Yumurtası Alerjisinin Belirtileri

Bıldırcın yumurtası alerjisinin belirtileri genel olarak yumurtaya maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir; bazı kişilerde son derece şiddetli olabilir. Bıldırcın yumurtası alerjisinin belirtileri, diğer besin alerjileri ile benzerdir. Tipik belirtiler şu durumları içerir:

Yumurta alerjisi reaksiyonları kişiden kişiye değişir ve genellikle yumurtaya maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkar. Yumurta alerjisi belirtileri şunları içerebilir:

  • Deri reaksiyonları; kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık,
  • Burun akıntısı, tıkanıklığı ve hapşırma gibi alerjik rinit semptomları,
  • Kramplar, mide bulantısı ve kusma gibi sindirim sistemi semptomları,
  • Öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma veya nefes darlığı gibi astım belirtileri, 
  • Anafilaksi.

Anafilaksi son derece şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Anafilaksinin tipik belirtiler şunları içerir: 

  • Boğazın şişmesi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Solunum yollarının daralması,
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Hızlı nabız
  • Şok, baş dönmesi, sersemlik veya bilinç kaybı olarak hissedilen kan basıncında şiddetli düşüş.

Bıldırcın Yumurtasının Teşhisi

Sizde veya çocuğunuzda alerji olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Yetişkin ve çocuklar için alerji uzmanları vardır ve bu uzmanlar alerjilerin teşhis ve tedavisinde en yetkili kişilerdir. Alerji uzmanınız ayrıntılı bir tıbbi geçmişinizi alacaktır ve fizik muayene yapacaktır. Ardından tanıyı doğrulayıcı bazı testler uygulayabilir. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, mevcut sağlık durumunuza ve belirtilerinize göre değişiklik gösterebilir. 

Bıldırcın Yumurtası Alerjisinin Tedavisi

Bıldırcın yumurtasına karşı bir alerjiniz varsa bu yumurtadan uzak durmanız gerekmektedir. Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi bıldırcın yumurtası alerjisinde de en etkili tedavi, alerjiye neden olan besinden kaçınmaktır. Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda yediğiniz yemekte bıldırcın yumurtası olmadığından emin olmanız gerekir. Paketli bir ürün satın alırken, etiketini dikkatli bir şekilde okumanız yararlı olacaktır. Son derece dikkatli olmanıza rağmen farkında varmadan bıldırcın yumurtasına maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda belirtileriniz çok şiddetli değilse alerji uzmanınız size antihistaminik ilaç önerebilir. Alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimi varsa alerji uzmanınız sürekli yanınızda bulundurmanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörün kullanım detaylarını alerji uzmanınız size anlatacaktır. 

Çocuklarda besin alerjileri oldukça yaygın görülen bir durumdur. Alerjiye neden olabilen çok sayıda besin olmasının yanı sıra yumurta, çocuklarda görülen besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Yumurta alerjisine, bağışıklık sisteminin yumurta proteinine karşı aşırı bir tepki vermesi neden olur. Bu protein çoğunlukla yumurta beyazında ve aynı zamanda yumurta sarısında bulunur. Yumurta alerjisi, 5 yaşın altındaki çocuklarda oldukça yaygın bir alerjidir. Genel olarak bebeklik döneminde fark edilir. Bazı çocuklar bu alerjiyi aşarken bazıları ise yetişkinlik döneminde de yumurta alerjisine sahip olur. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtaya verilen tepkilerin çoğu hafiftir. Ancak bazen çok ciddi durumlara neden olabilir. Alerjinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve yumurtayı yedikten kısa süre sonra ortaya çıkmaya eğilimi gösterir. Bazen belirtilerin ortaya çıkması 2 saate kadar gecikebilir. Yumurta alerjisinin bazı belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık, kaşıntı,
  • Kurdeşen,
  • Egzama,
  • Hapşırma,
  • Gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşınma,
  • Burun akıntısı ya da tıkanıklığı,
  • Öksürük,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Nefes almada zorluk ve gürültülü nefes alma,
  • Dilin şişmesi,
  • Boğazda şişme ya da gerginlik, 
  • Konuşma zorluğu veya kısık ses,
  • Hırıltı veya kalıcı öksürük,
  • Kalıcı baş dönmesi veya baygınlık,
  • Küçük çocuklarda solukluk.

Yumurta alerjisi şiddetliyse anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi hayatı tehdit eden bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Teşhisi 

Çocuğunuzda yumurta alerjisi varsa bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış çocuk doktorlarıdır. Uzmanınız, çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut durumuna göre kullanacağı bazı testlerle teşhisi doğrulayacaktır. Yumurta alerjisinin teşhisinde deri ve kan testleri kullanılabilir. Deri delme testinde şüpheli alerjen çocuğunuzun derisinin altına yerleştirilir. 15-20 dakikada sonuç veren bu testte çocuğunuzun alerjisi varsa alerjenin yerleştirildiği bölgede kabarıklık, kızarıklık meydana gelir. 

Çocuklarda Yumurta Alerjisinin Tedavisi 

Mevcut en iyi tedavi, yumurta içeren tüm yiyeceklerden kaçınmaktır. Çocuğunuzun yumurtadan ve yumurta içeren her türlü yiyecekten uzak durması gerekir. Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir ve pek çok üründe bulunur. Çocuğunuz alerjisini öğrenebilecek yaştaysa etiketleri okumasını öğretmeniz gerekir. Ürün etiketlerini okumak besin alerjilerinde son derece önemlidir. dışarda yemek yerken içeriğinde ne olduğunu yemeği yapan kişiye sormanız da son derece faydalı olacaktır.

Çocuğunuzun fark etmeden yumurtaya maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesi içim alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasını engellemez sadece belirtilerin hafiflemesini sağlar. 

Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve alerjik şoka neden olabilme şüphesi varsa alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün sürekli çocuğunuzun yanında bulunması gerekir. Adrenalin oto enjektörünün kullanılması gereken zaman ve kullanım şekli ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir. 

Çocuğumun Yumurta Alerjisi Geçer Mi?

Yumurta alerjileri genel olarak çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında geçme eğilimi gösterir. Ancak nadir de olsa bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de devam eder. Bunun yanı sıra bazı çocuklar iyi pişmiş yumurtayı tolere edebilir. Çocuk alerji uzmanınız yapacağı testler sonucunda çocuğunuzun iyi pişmiş yumurtayı tüketip tüketemeyeceği hakkında sizi bilgilendirecektir. 

Besin alerjileri özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın görülen alerjilerdendir. Dünya genelinde 8 besin, tüm besin alerjilerinin çoğundan sorumludur. Bu besinler; süt, yumurta, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, soya ve kabuklu ağaç yemişleridir. Bu besinler dışında da alerjiye neden olan çok sayıda besin vardır. Domates alerjisi de çocuklarda sık görülen alerjilerden biridir. Bazı çocuklarda yumurta ve domates alerjisi aynı zamanda görülebilir. Çoklu gıda alerjisi olarak adlandırılan bu durum her geçen gün artış göstermektedir. Bu yazımızda domates ve yumurta alerjilerini sizler için yazdık.

Domates Alerjisi Nedir?

Domates alerjisi, domateslere karşı tip 1 aşırı duyarlılığıdır. Tip 1 alerjiler genellikle temas alerjileri olarak bilinir. Bu tür alerjisi olan bir kişi domates gibi bir alerjenle temas ettiğinde, deri, burun, solunum ve sindirim yolları gibi açıkta kalan bölgelere histaminler salınır. Bu durumun sonucunda alerjik reaksiyonlar meydana gelir. Batı diyetinde domates ve domates bazlı ürünler en yoğun tüketilen gıdalardan bazıları olmasına rağmen, domates alerjileri son derece nadirdir. Domates alerjisi olan bir kişi, patates, tütün ve patlıcan dahil olmak üzere diğer it üzümü ile alerjik reaksiyonlara eğilimlidir. Çoğu zaman, domates alerjisi olan kişilerde latekse de çapraz reaksiyon olur (lateks-meyve sendromu).

Yumurta Alerjisi Nedir?

Yumurta alerjisi, bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan bazı proteinleri zararlı olarak görüp bu proteinlere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Yumurta alerjisi genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar; çoğu çocuk bu alerjiyi aşar. Yumurtanın beyazı genel olarak alerjiye neden olabilirken sarısı da alerjiktir. 

Domates ve Yumurta Alerjilerinin Belirtileri

Besin alerjilerinin belirtileri tipik olarak aynıdır. Bu belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde hafif bir kızarıklık olabilirken bazı kişilerde ise hayatı tehdit eden belirtiler meydana gelebilir. Belirtiler besine maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkma eğilimi gösterir ve şunları içerir:

  • Deri döküntüsü, egzama veya kurdeşen (ürtiker),
  • Karın krampları, mide bulantısı, kusma veya ishal,
  • Boğazda kaşıntı hissi,
  • Öksürme, hapşırma, hırıltı veya burun akıntısı,
  • Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem),
  • Anafilaksi (çok nadiren).

Domates Alerjisi Egzaması

Egzama, gıda alerjisi olan kişilerin sadece bir kısmında görülür. Bununla birlikte, domatesler egzaması olanlar için tahriş edici olarak kabul edilir. Alerjiye bağlı egzama semptomları tipik olarak alerjene maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkar ve tekrarlayan döküntüler, şiddetli kaşıntı, şişlik ve kızarıklık gibi durumları içerebilir.

Domates ve Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda alerjik reaksiyon belirtileri varsa ya da çocuğunuzun alerji olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan çocuk doktorlardır. Dolayısıyla alerjilerin teşhis, tedavi ve yönetiminde en yetkili kişilerdir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun tıbbi öyküsünü alıp muayenesini yaptıktan teşhis için bazı testler kullanabilir. Deri testleri ve kan testleri alerjilerin teşhisinde genel olarak kullanılan testlerdir. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem çocuğunuzun mevcut durumuna ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir. 

Domates ve Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Besin alerjilerinin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan besinden uzak durmaktır. Domates ve yumurtayı çocuğunuzun beslenme listesinden çıkarmanız, oluşabilecek reaksiyonu önlemenin en etkili yoludur. Alerji uzmanınız, hafif belirtilerin tedavisi için antihistaminik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar belirtilerin hafiflemesini sağlar ancak alerjik reaksiyon oluşmasının önüne geçemez. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik şok gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılması gereken bir ilaçtır. Doktorunuz bu enjektörün kullanım detaylarını size anlatacaktır. 

Yumurta alerjisi, sık görülen besin alerjilerinden biridir. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar. Yumurta alerjisi olan çocukların büyük bir kısmı yumurta alerjisini aşarken bazılarında ise alerji ömür boyu devam eder. Yumurta alerjiniz varsa, vücudunuz yumurtayı alerjen veya yabancı madde olarak değerlendirir. Vücut kendini savunmak için, bağışıklık sisteminizi alerjik reaksiyonu başlatmak için tetikleyen bir antikor olan IgE’yi yapar. Bu reaksiyonlar genellikle bir gıda alerjeni yedikten sonraki 2 saat içinde ortaya çıkar. Yumurtanın beyazı ya da sarısı alerjik reaksiyona neden olabilir ancak yaygın olarak yumurta beyazı alerjiye neden olur. Bazı kişiler yumurtanın iyi pişmiş halini tolere edebilirken bazı kişiler edemez. Yani haşlanmış yumurta alerjisi meydana gelebilen bir durumdur ve nadir değildir. 

Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurta alerjisi en sık çocuklarda görülür ve genellikle 6 ile 15 aylıkken başlar. Çoğu zaman, çocuklar ergenlik döneminden önce yumurta alerjilerinden kurtulurlar. Bununla birlikte, insanların yetişkinliğe kadar yumurta alerjisi olmaya devam ettiği durumlar vardır ve nadiren yetişkin başlangıçlı yumurta alerjisi vakaları mevcuttur. Yumurta alerjisinin en tipik belirtileri arasında cilt reaksiyonları, ciltte kızarıklık veya kurdeşen bulunur. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere semptomlar daha şiddetli olabilir:

  • Ölümcül olabilen kan basıncı düşüşü,
  • Baş dönmesi,
  • Ruh hali ve davranış değişiklikleri,
  • Burun kaşıntısı ve akıntısı,
  • Hapşırma ve tıkanıklık,
  • İshal ve mide krampları ve ağrı,
  • Bulantı ve kusma, bazen tekrar tekrar,
  • Nefes almayı ve nefes almayı engelleyen boğazda sıkışma hissi,
  • Kırmızı, ağlamaklı, kaşıntılı gözler,
  • Hırıltı ve öksürük,
  • Kurdeşen ve şişmiş cilt.

Yumurta alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı çocuklarda hafif bir kızarıklık belirti olabilirken bazı çocuklarda ise şiddetli anafilaksi belirtileri olabilir. Anafilaksi ciddi ve hayati risk oluşturan bir reaksiyondur. Yukarıda sıralanan ciddi belirtiler anafilaksi belirtileri arasında yer alır. Anafilaksinin acil tedavi edilmesi gerekir. Acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi yaşamı tehdit eder. 

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Yumurta alerjisini teşhis etmenin bir yolu kan testidir. Bu test sırasında alerji uzmanı, gıda alerjiniz varsa bağışıklık sisteminizin üreteceği IgE izlerini arayacaktır. Bu antikorların eksikliği, yumurta alerjisini ekarte edebilir. Ayrıca, reaksiyonların ciddiyetini ve alerjinin büyüme olasılığını tahmin edebilen özel IgE testi de vardır. Alerji uzmanınız ayrıca cilt testi de isteyebilir. Deri delme testinde az miktarda alerjen cilt altına yerleştirilir. Uygulama bölgesinde bir kabarıklık, kızarıklık geliştirirseniz, muhtemelen yumurta alerjiniz vardır. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem mevcut durumunuza göre değişiklik gösterebilir. 

Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Alerji uzmanınız sizde veya çocuğunuzda bir yumurta alerjisi teşhis ettiğinde, uygun bir tedavi önerecektir. En etkili seçenek yumurta yemekten kaçınmaktır. Yumurta, pek çok besinde bulunur; bu nedenle bir şey yemeden önce son derece dikkatli olmanız gerekir. Özellikle paketli gıdaları alırken etiketlerini dikkatli bir şekilde okumanız gerekir. 

Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir. Aklınıza gelmeyen gıdalarda da bir bileşen olarak kullanılabilir. Bazen yumurta yerine kullanılan farklı isimler de etiketlerde olabilir. Yumurta yerinde kullanılan isimleri öğrenmeniz ve etiketleri okurken bu isimlere de dikkat etmeniz gerekir. 

Yumurta alerjiniz şiddetliyse eğer alerji uzmanınız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Alerji uzmanınız bu enjektörün kullanılması gereken durumlarla ilgili size açıklayıcı bilgiler verecektir. 

Besin alerjileri, özellikle bebekler ve çocuklarda yaygın görülen bir durumdur. Dünya genelinde alerjiye besin alerjilerin büyük bir kısmından sorunlu 8 yiyecek vardır. Süt ve yumurta bu yaygın 8 alerjen besinlerdendir. Bu yazımızda süt ve yumurta alerjisi olan bebekler ve çocuklar konusunu sizler için yazdık. 

Süt Alerjisi

Bebeklerde ve çocuklarda inek sütüne alerjisi yaygındır. Çocuğunuzda egzama varsa, etkilenme olasılığı daha da yüksektir. Çocuğunuzda inek sütü alerjisi varsa, bunun ne kadar şiddetli olduğunu anlamak önemlidir. Bazı çocuklar az miktarda taze inek sütünü tolere edebilir. Diğerleri sadece pişmiş veya işlenmiş inek sütünü tolere edebilir. Bazı çocuklar için yemeklerinde çok az miktarda inek sütü bile reaksiyona neden olabilir. Pek çok çocuk ilerleyen yaşlarında inek sütü alerjisinden kurtulacaktır, ancak bu sürecin uzman kontrolünde olması son derece önemlidir. Bu nedenle bir beslenme uzmanı ile birlikte hareket etmeniz önemlidir. Beslenme uzmanınız, bebeğinizin gelişimi destekleyici takviye gıdaları önerecektir. Bebeğinizin belirtilerini ve gelişimini izleyerek yakından takibini yapacaktır. 

Yumurta Alerjisi

Yumurta alerjisi çocuklar arasında yaygındır ve tıpkı inek sütü alerjisi gibi çoğu çocuk da bu alerjiden kurtulur. Çocuğunuzun yumurta alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, bir alerji uzmanına gitmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun yumurta alerjisi varsa, aşağıdakilere alerjisi olabilir:

Pişmiş olsun ya da olmasın her türlü yumurta,

Sadece çiğ yumurta (örneğin kek karışımında ve mayonezde) veya çırpılmış yumurta gibi az pişmiş yumurtalar.

Çocuğunuz ikinci kategoriye giriyorsa, kek ve bisküvi gibi yumurta içeren pişmiş yiyecekleri yiyebilir. Ancak iyi pişmiş yumurtaya bile alerjisi olanlar için reaksiyon şiddetli olabilir, bu nedenle yumurta içeren tüm ürünlerden kaçınmak önemlidir. Çocuğunuzun yumurta alerjisi varsa, tavsiye için bir diyetisyenle konuşmak isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun doğru besinleri almasını sağlamanın yanı sıra çocuğunuzun yumurtaya farkında olmadan maruz kalmasını da önleyebilirsiniz. 

Süt ve Yumurta Alerjisi Belirtileri

Süt ve yumurta alerjisi belirtileri, besin alerjilerinin belirtileri gibi, birbirine benzerdir. Bu belirtiler alerjen besine maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda bir süre sonra da ortaya çıkabilir.  Süt ve yumurta alerjisinin tipik belirtileri şu durumları içerir:

  • Ciltte kabarık kırmızı yumrular, kurdeşen (ürtiker),
  • Ciltte kaşıntı, döküntü,
  • Dudakların, yüzün ve gözlerin şişmesi,
  • Ağızda karıncalanma hissi,
  • Karın ağrısı ve kusma,
  • Nefes almada zorluk ve gürültülü nefes alma,
  • Dilin şişmesi,
  • Boğazda şişme ya da gerginlik, 
  • Konuşma zorluğu veya kısık ses,
  • Hırıltı veya kalıcı öksürük,
  • Kalıcı baş dönmesi veya baygınlık,
  • Küçük çocuklarda solukluk.

Şiddetli alerjik reaksiyonlar anafilaksi adı verilen ciddi bir duruma neden olur. Anafilaksi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve müdahale edilmediği durumlarda ölümcül olabilir. 

Süt Alerjisi Olan Çocuklar Yumurta Yiyebilir Mi?

Süt alerjisinde yumurta yenir mi sorusu çoğu ebeveynin merak ettiği bir soru. Süt alerjisi olup da yumurta alerjisi olmayan bir çocuk yumurtayı tüketebilir. Ancak ikisine de alerjisi varsa uzak durması gerekir. 

Bebeklerde süt ve yumurta alerjisi ne zaman geçer?

Sık sorulan sorulardan biri bebeklerde süt ve yumurta alerjisi ne zaman geçer sorusudur. Çocuğu bebek, çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında bu iki alerjiden de kurtulur. Ancak bazı kişilerde bu alerjiler ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

***Çocuğunuzun alerjisi olduğunu öğrenmek endişe verici olabilir. Ancak biraz planlama ve düşünce ve doğru destek ile istenmeyen tepkilerden kaçınılabilir ve zihninizi rahatlatabilirsiniz. Unutmayın, önemli olan çocuğunuzun diyetinin ne kadar katı olması gerektiğini anlamanız, yediklerine dikkat etmeniz ve mümkünse onları mutlu ve sağlıklı tutmaya yardımcı olacak uygun alternatifler sunmanızdır. Bu nedenle bir uzman kontrolünde ilerlemeniz siz eve çocuğunuza fayda sağlayacaktır. 

Bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması ve aşırı tepki vermesi yumurta alerjisinin oluşmasına neden olur. Yumurta alerjisi yetişkinlerde oldukça nadir görülen bir durumdur. Genel olarak bebeklik ve çocukluk döneminde başlar. Çoğu çocuk ilerleyen yaşlarında yumurta alerjisini aşarken bir kısım çok ise bu alerjiyi aşamaz ve yetişkinlik döneminde de alerjiye sahip olur. 

Yetişkinlerde Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde belirtileri hafif olabilirken bazı kişilerde ise son derece şiddetli olabilir. Yumurta alerjisinin en tipik semptomları arasında cilt reaksiyonları, ciltte kızarıklık veya kurdeşen bulunur. Bununla birlikte, yumurta alerjisi belirtileri yetişkinlerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha şiddetli olabilir:

  • Ölümcül olabilen kan basıncı düşüşü,
  • Baş dönmesi,
  • Ruh hali ve davranış değişiklikleri,
  • Burun kaşıntısı ve akıntısı,
  • Hapşırma ve tıkanıklık,
  • İshal, mide krampları ve ağrı,
  • Bazen tekrar tekrar bulantı ve kusma,
  • Nefes almayı boğazda sıkışma hissi,
  • Kırmızı, ağlamaklı, kaşıntılı gözler,
  • Hırıltı ve öksürük,
  • Kurdeşen ve şişmiş cilt,
  • Dudak veya göz kapağı şişmesi,
  • Kaşıntılı veya sulu gözler,
  • Kaşıntılı kulaklar veya boğaz,
  • Nefes darlığı,
  • Hırıltı veya öksürük.

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Yumurta alerjisinin teşhisi için bir yetişkin alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır ve alerjinin teşhis ve tedavisini yapabilecek en yetkili doktorlardır. Yumurta alerjinizin teşhisi için doktorunuz farklı testler kullanabilir. Yumurta alerjisinin teşhisine yardımcı olabilecek birkaç yaklaşım vardır:

Yiyecek eliminasyon diyeti: Bir gıda eliminasyon diyeti, olası alerjenden kaçınmayı gerektirir. Yumurta alerjisini belirlemenin bir yolu olarak bir gıda eliminasyon diyeti deneyecekseniz, sonuçların kafa karıştırıcı olmaması için sadece yumurtaları diyetinizden çıkarmanız önemlidir. Yumurta tüketilmediğinde semptomların tekrar edip etmediğini görmek için beklerken, gıda eliminasyon diyetinin sonuçlarını görmek haftalar alabilir.

Deri prick testi: Çizik testi olarak da adlandırılan bu test, alerjileri test etmenin yaygın bir yoludur. Bu test, alerjenin cilde yerleştirilmesini ve bir reaksiyon olup olmadığını görmek için cildi gözlemlemeyi içerir. Deri prick testi yumurta alerjilerini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılmaz çünkü temas alerjilerini (dokunma ile indüklenen alerjiler) belirlemek için daha hassastır. Yumurta tüketmek, yumurta alerjisinin etkilerini tetikler, ancak yumurtalara dokunmak tipik olarak semptomlara neden olmaz. Bir cilt prick testi, yumurtalara dokunmanın cilt reaksiyonuna neden olup olmadığını belirleyecektir, ancak yumurta yiyerek tetiklenen bir alerjiyi belirleme olasılığı çok düşüktür.

Kan testi: Bir kan testi, beyaz kan hücreleri veya IgE gibi antikorlar gibi iltihaplanma belirtilerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bir alerjinin genel belirtilerini değerlendirmek için bir kan testi kullanılabilir, ancak alerjinin spesifik nedenini teşhis etmede genellikle yardımcı olmaz.

Yetişkinlerde Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Yumurta alerjisini yönetmenin en etkili yolu yumurtadan kaçınmaktır. Unlu mamüllerdeki bir bileşen olarak yumurtayla ilgili bir sorununuz yoksa unlu mamullerde yumurtadan kaçınmanız gerekmez. Sadece sorun yaşamanıza neden olan yumurta formlarından kaçınmanız gerekir. Yumurta alerjisi olan kişilerin yaklaşık %70’i kek, kurabiye veya ekmek gibi fırınlanmış ürünlerde az miktarda yumurtayı tolere edebilir. Pişirme işlemi sırasında ısı, yumurta proteinini daha az alerjik olacak şekilde değiştirir. Bununla birlikte, bir yumurtayı basitçe pişirmek, yumurtanın alerjiye neden olma yeteneğini azaltmaz. Pişmiş gıdalarda, diğer bileşenler arasında yumurtaya maruz kalma miktarı seyreltilir.

Yumurta yedikten sonra hafif belirtilerinizi rahatlatmak için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyon oluşmasını engellemez, belirtilerin şiddetini azaltmaya yardımcı olur. 

Yumurta alerjiniz şiddetliyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü sürekli yanınızda bulundurmanız gerekir. Doktorunuz adrenalin oto enjektörün kullanım detaylarını size aktaracaktır. 

Alerjik reaksiyona neden olan pek çok besin vardır ancak bu besinlerden bazıları besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Dünya genelinde alerjiye ne çok neden olan 8 besin vardır; süt, yumurta, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünler, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, balık. Yumurta alerjisi, özellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir alerjik besindir. Yumurtaya alerji, yumurta tükettikten sonra kısa süre sonra ortaya çıkan bir durumdur. Yumurta alerjisi çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde düzelme eğilimi gösterir. Ancak bazı kişilerde ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

Yumurta Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yumurta yedikten sonra bazı belirtilerin ortaya çıkması yumurta alerjik midir sorusunu ortaya çıkaran bir durumdur. Yumurta alerjik bir besindir ancak yumurta intoleransı ile alerjisi birbiriyle karıştırılmamalıdır. Yumurta alerjisi bağışıklık sisteminin bir tepkisi iken yumurta intoleransı sindirim sistemi ile alakalıdır. 

Yumurta alerjisi belirtileri yumurtayı yedikten kısa sonra ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif reaksiyonlar olabilirken bazı kişilerde ise reaksiyonlar son derece şiddetli olabilir. Belirtiler şu durumları içerir:

Hafif ve orta şiddetteki reaksiyon belirtileri:

  • Kızarıklık, 
  • Kaşıntı,
  • Kurdeşen (ürtiker),
  • Burun akıntısı, yıkanması,
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma,
  • Öksürük. 

Şiddetli reaksiyon belirtileri:

  • Öksürme,
  • Nefes almada güçlük,
  • Hırıltılı solunum,
  • Kramplar,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Ağız çevresinde şişlik,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Hızlı veya zayıf nabız. 

Şiddetli alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak adlandırılır. Anafilaksi son derece şiddetlidir ve hayatı tehdit eder. Müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir. Anafilaksi durumunda hemen ambulans çağırmanız gerekir. Yanınızda varsa adrenalin oto enjektörünü kullanmanız gerekir. Adrenalin oto enjektörünün uygulama şekli ve kullanılması gereken zamanlarla ilgili alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir. 

Yumurta Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta, çok geniş kullanım alanı olan bir besin kaynağıdır. Bu durum da yumurta alerjisi olan kişilerin yumurtadan kaçınmasını biraz zorlaştırabilir. Bazı kişiler pişmiş yumurtayı tolere edebilirken bazılar edemez. Alerji uzmanınız, yumurtayı pişmiş olarak tüketip tüketemeyeceğinizi belirleyecektir. Bazı kişilerde ise yumurtanın beyazı ya da sarısı alerjiye neden olur. Ancak uzmanlar yine de alerjisi olan kişilerin yumurtanın sarısından da beyazından uzak durması gerektiğini söyler çünkü proteinler birbirine karışabilir. 

Etiketleri okumayı öğrenin

Alerji durumlarında ürün etiketlerini incelemek çok önemlidir. Yumurta alerjisi olanlar etiketleri dikkatli bir şekilde okumalıdır ve içeriğinden şüphelendiği yiyeceği yememelidir. Sürekli aldığınız ürünü de kontrol etmeniz gerekir çünkü bazı ürünler önceden yumurta içermiyorken daha sonra içeriğine yumurta eklenebilir. Satın aldığınız ürünün içerikleri listelenmiyorsa o ürünü almayın. Üründe yumurta olduğu anlamına gelen etiket üzerindeki bazı kelimeler şunlardır; taze yumurta, toz yumurta, kurutulmuş yumurta tozu, yumurta sarısı, albümin.

Yediğiniz yemeğin içeriğini öğrenin

Evde, bir restoranda ya da herhangi bir yerde yemek yemeden önce yemeği yapan kişiye malzemeleri sorun. Yumurtanın kullanım alanı geniş olduğu için aklınıza gelmeyen yiyecekler de yumurta içerebilir. Bu nedenle kendi yaptığınız dışında herhangi bir şeyi yemeden önce içeriğinden mutlaka emin olun. Şüphelendiğiniz yiyeceği yemekten kaçının. 

Yumurta içerebilecek gıdaları öğrenin

Yumurta içeren yaygın yiyecekleri bilmeniz, yumurtadan kaçınmanızı kolaylaştıracaktır. Kekler, ekmekler, pastalar, çörekler, kurabiyeler gibi unlu mamullerin çoğu yumurta içerir. Makarna, erişte, tatlılar, şekerlemeler, kremalar ve daha pek üründe yumurta bulunur. Bu sebeple tüm ürünlere dikkat etmeniz gerekir. 

Besin alerjileri oldukça yaygın alerjilerdir ve pek çok besin alerjik reaksiyona neden olabilir. Dünya genelinde tüm besin alerjilerinin büyük bir kısmını oluşturan 8 besin vardır ve yumurta da bu sekiz besinden biridir. Yumurta alerjisi bebeklerde ve çocuklarda alerjik yaygın olarak alerjik reaksiyona neden olur. Bu yazımızda yumurta alerjisi ile detayları sizler için yazdık. 

Yumurta Alerjisi Nedir?

Yumurta alerjisi, yumurtalarda bulunan proteinlere karşı bir reaksiyondur. Vücudunuzun bağışıklık sistemi yumurta proteinlerine (çoğunlukla yumurta beyazında) tepki verir ve ardından çeşitli semptomları tetikler. Bazen bu reaksiyonlar bazı insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Yumurtaya alerjiniz varsa reaksiyondan kaçınmanın tek yolu yumurta ve yumurta içeren yiyecekleri yemekten kaçınmaktır.

Yumurta Alerjisi Geçer Mi?

Yumurtanın yaygın bir alerjen besin olması bebeklerde yumurta alerjisi ne zaman geçer sorusunun sıklıkla sorulmasına neden olan bir durum. Çoğu ebeveyn bebeklerinde ve çocuklarında görülen yumurta alerjisinin ne zaman geçeceğini, nasıl beslenilmesi gerektiğini merak ediyor. Çoğu çocuk 3 yaşına gelene kadar yumurta alerjisini aşar. Ancak bazı kişilerde yumurta alerjisi yetişkinliğe de taşınır ve ömür boyu devam eder. 

Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurta alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir; bazı kişilerde belirtiler hafifken bazı kişilerde ise oldukça şiddetli olabilir. Belirtiler, yumurtaya maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Yumurta alerjisi kaç günde geçer sorusunun cevabı da değişkendir. Belirtiler bazı çocuklarda birkaç saat içinde düzleme gösterirken bazı çocuklarda ise biraz daha uzun süre devam eder.

Yumurta alerjisinin tipik belirtileri şunlardır: 

  • Kızarmış yüz ve vücut,
  • Kaşıntılı gözler, burun, yüz ve cilt,
  • Dudaklarda ve dilde karıncalanma, uyuşma veya ağrı,
  • Kurdeşen,
  • Kramplar, ishal, kusma,
  • Hırıltı, öksürük.

Daha şiddetli belirtiler şunları içerebilir:

  • Gözlerin, yüzün, dudakların, boğazın ve dilin şişmesi,
  • Zayıflık, baş dönmesi,
  • Kaygı, sıkıntı, korku ve kıyamet duygusu,
  • Konuşma, yutma veya nefes almada zorluk,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Hızlı kalp atımı,
  • Bayılma,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi son derece şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Müdahale edilmeyen anafilaksi ölümcül olabilir. Yukarıda sıralanan şiddetli belirtilerden herhangi birini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden tıbbi destek alın. Adrenalin oto enjektörünüz varsa hemen kullanın. 

Bebeğimde Yumurta Alerjisi Varsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğinize yumurta alerjisi teşhisi konduysa, bebeğinize yumurta ve yumurta içeren yiyecekler vermekten kaçınmanız önemlidir. Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa, yumurta ve yumurta içeren yiyecekleri kendi beslenme listenizden çıkarmanız gerekmektedir. Yumurta proteinleri anne sütüne geçebilir ve alerji belirtilerine neden olabilir.

Hangi Yiyecekler Yumurta İçerebilir?

Yumurtanın kullanım alanı çok geniştir bu nedenle yediğiniz yiyeceğe oldukça dikkat etmeniz gerekir. Özellikle paketli gıdalar satın alırken etiketlerini dikkatli bir şekilde okumanız yararlı olacaktır. Yumurtalar, beklemediğiniz zamanlarda bile çeşitli yiyeceklerde bulunabilir.

Aşağıdaki yiyecekler yumurta içerebilir:

  • Bebek maması,
  • Ekmekler, kekler, kurabiyeler ve kekler gibi unlu mamüller ve fırın karışımları,
  • Dövülmüş veya kızarmış yiyecekler,
  • Şeker ve çikolata gibi şekerlemeler,
  • Kremalı soslar, salata sosları ve mayonez, 
  • Muhallebi, dondurma, beze ve puding gibi tatlılar,
  • Fırınlanmış ürünlerde yumurta yıkama gibi buzlanma ve sırlar,
  • Hamburger, sosisli sandviç, köfte ve şarküteri gibi et karışımları,
  • Çorbalar, et suları ve bulyonlar.

Yumurtanın Diğer İsimleri Nelerdir?

Yumurtalar, farklı bir isim kullanan yiyeceklerde de bulunabilir. Ovoglobulin gibi “ovo” ile listelenen herhangi bir içerikten kaçınılmalıdır. Yumurtalar için şu diğer adlara dikkat edin, örneğin:

  • Albümin/Albüm,
  • Konalbümin,
  • Yumurta ikameleri,
  • Globulin,
  • Lizozim,
  • Beze,
  • Ovalbümin,
  • siliko-albüminat,
  • Vitellin.

Çocuklarda en sık görülen IgE aracılı gıda alerjileri arasında yumurta alerjileri yer alır. Yumurtaya alerjisi olan çocuklar tipik olarak yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten sonra dakikalar ile saatler içinde semptomlar gösterirler. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve nefes almada zorluk, mide bulantısı, kurdeşen ve daha nadiren, anafilaksi, hayatı tehdit eden bir alerjik tepki içerebilir. Yumurta alerjileri, vücut yumurta beyazı ve / veya yumurta sarısındaki proteinleri zararlı bir şey olarak yanlış anladığında ortaya çıkar. Vücut, öksürük, hırıltılı solunum ve kurdeşen gibi semptomlara neden olan bir kimyasal olan histamin salgılayarak kendini savunur. Alerjiler bebeklik döneminde oluşabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de oluşabilir. Yumurtanın alerji yapan kısmı, beyazı ya da sarısı da olabilir. Genel olarak yumurta beyazına alerji daha yaygındır ancak yumurta sarısı da alerjiye neden olabilir. 

Yumurta Alerjisinin Belirtileri 

Yumurta alerjisinin belirtileri genel olarak yumurta yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi varsa, vücudun çeşitli bölgelerinde bazı belirtileri meydana gelebilir. Bu belirtiler şunlardır:

Deri: Kurdeşen (kaşınabilen kırmızı, lekeli cilt) ve hafif ila şiddetli şişlik içerebilir.

Akciğerler: Nefes almada zorluk, nefes darlığı, öksürük veya hırıltı.

Gözler: Kaşıntı, yırtılma veya kızarıklık.

Boğaz: Sıkışma, nefes almada veya solumada zorluk.

Mide: Tekrarlayan kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve kramp veya ishal.

Burun: Tıkanıklık, bol berrak akıntı, hapşırma veya kaşıntı.

Nörolojik: Davranış veya ruh halinde değişiklik, baş dönmesi.

Kan Basıncında Düşüş: Bu, şiddetli bir alerjik reaksiyonun en tehlikeli belirtisidir.

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut sağlık durumuna uygun olarak bazı testler yapabilir. 

Cilt testi

Alerji cilt testinde, çok az miktarda gıda alerjeni cilde, tipik olarak, çocuğunuzun ön koluna hafif bir iğne batması yoluyla verilir. Kovan benzeri bir yumru görünümü, yumurta alerjisine işaret edebilir.

Kan testi

Alerjene özgü IgE kan testlerinde, çocuğunuzun kanı küçük bir miktar alınır ve bir alerjene maruz kalmaya yanıt olarak çocuğun üretmiş olabileceği antikorlar için test edilir.

Besin yükleme testi

Bir besin yükleme testi, herhangi bir reaksiyonu izlemek için kontrollü, yüksek düzeyde denetlenen bir klinik ortamda çocuğunuza artan miktarda yumurta vermeyi içerir.

Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta tedavisinde en etkili adım yumurta ve yumurta içeren gıda ürünlerinden kaçınmaktır. Çocuğunuzun diyetinden yumurta yemeklerini çıkarmak nispeten basit gibi görünse de yumurta, unlu mamuller, salata sosu, dondurma ve köfte gibi birçok gıdada gizli bir bileşendir. Yumurta ikameleri bile potansiyel olarak yumurta proteini içerebilir. Bu sebeple etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Bir beslenme uzmanı ile birlikte ilerlemeniz yararlı olacaktır. Beslenme uzmanınız, sizin ve çocuğunuzun yumurta proteinini belirlemesine ve bunlardan kaçınmasına yardımcı olmak için yiyecek etiketlerini nasıl okuyacağınız konusunda size ayrıntılı bilgi verebilir. Ne kadar dikkatli olursanız olun, çocuğunuzun yanlışlıkla yumurta yediği ve tepki verdiği zamanlar olabilir. Bu olduğunda, semptomları antihistaminikler veya adrenalin oto enjektörü ile tedavi edebilirsiniz. Alerjik reaksiyona birden fazla vücut sistemi dahilse, örneğin cilt ve akciğerler, reaksiyon şiddetliyse adrenalin oto enjektörü kullanılması önerilir. Bu enjektörün kullanım detayları ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.  Çocuğunuzun tepkisi hafifse antihistaminik ilaç kullanabilirsiniz. Çocuk alerji uzmanınız, kullanılması gereken ilacı size söyleyecektir.