Yumurta alerjisi, bebeklerde ve çocuklarda görülen en yaygın ikinci besin alerjisidir. Çoğu bebek, ilerleyen yaşlarında bu alerjiyi aşar nacak bazı bebeklerde ise bu alerji aşılmaz ve ömür boyu devam edebilir. Bebeğinde yumurta alerjisi olanlar için bu yazımızda yumurta alerjisini detaylı bir şekilde anlattık.
Yumurta Alerjisi Nasıl Olur?
Yumurta alerjisi, bir yumurtadaki bir veya daha fazla proteine bağışıklık sistemi yanıtıdır. Yumurta alerjisi, bebeklerde ani bir alerjik reaksiyona, ayrıca daha uzun süreli egzama ve reflü (ağır tükürme) belirtilerine neden olabilir.
Bebeklerin alerjisi olan en yaygın yumurta proteinleri yumurta beyazında bulunur, yani çoğu bebeğin aslında yumurta akı alerjisi vardır. Yumurta beyazında alerjiye neden olan iki protein vardır; Ovalbümin (OVA), ayrıca Albümin / Albümen olarak da adlandırılır. İnsanlar ayrıca ovotransferrin, ovomucin, lizozim ve ovoglobulin gibi diğer yumurta akı proteinlerine karşı da alerjik olabilir, ancak bu spesifik yumurta akı alerjileri nadirdir. Yumurta beyazındaki ovalbümin proteini ısıya duyarlıdır. Yumurta akı nişasta ile yeterince uzun süre ve yeterince yüksek sıcaklıklarda ısıtılırsa, ovalbümin proteini parçalanır. Yumurta alerjisi olan bebekler eğer ovalbümine karşı alerji geliştiriyorsa pişmiş yumurta yiyebilir çünkü pişmiş yumurtada ovalbümin kalmaz.
Yumurta Sarısı Alerjisi
Yumurta sarısı ise çok sık alerjiye neden olmayan tamamen farklı proteinleri barındırır. Beyazdan gelen bir miktar protein sarıya geçebilir ve bunun tersi de olabilir, ancak çok az bebekte yumurta sarısı alerjisi vardır. Yumurta sarısına alerjisi olan bebeklerin, yumurtanın beyazından da uzak durması tavsiye edilir çünkü proteinler karışabilir.
Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Teşhisi
Bebeği yumurta alerjisi olanlar, bir çocuk alerji uzmanına gitmelidir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda uzmanlaşmış, 0-18 yaş arası kişilerde görülen alerjilerin teşhis ve tedavisini yapabilecek en yetkili doktorlardır. Alerji uzmanınız teşhiste bazı testler kullanabilir. Kan veya spesifik IgE testi, bir kişinin hangi proteinlere alerjisi olduğunu belirleyebilir. Bu, bir çocuğun pişmiş yumurtayı veya belki de pişmiş yumurtayı güvenle yiyip yiyemeyeceğini tahmin edebilir. Bunun yanı sıra teşhiste deri delme testi de kullanılabilir. Deri testinde, yumurta alerjeni küçük bir iğne yardımı derinin altına yerleştirilir ve uygulama bölgesi 15-20 dakika gözlemlenir. Kızarıklık, kabarma gibi bulguların meydana gelmesi, alerji olduğu sonucunu doğurabilir. Çocuk alerji uzmanınız, teşhiste kullanacağı yöntemi bebeğinizin belirtilerini ve mevcut sağlık durumunu dikkate alarak belirleyecektir.
Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Tedavisi
Yumurta alerjisinde en etkili tedavi yöntem, yumurtadan ve yumurta içeren tüm yiyeceklerden uzak durmayı içerir. Yumurtaya alerjisi olan bebekler, yumurtaya maruz kaldıktan sonra bazı belirtiler geliştirir. Kurdeşen, mide bulantısı, ishal, kızarıklık, hırıltı gibi belirtiler yumurta alerjisinden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu belirtiler hafif ya da çok şiddetli olabilir, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle yumurtayı bebeğinizden tamamen uzak tutmanız gerekir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde yumurta alerjisi varsa annenin de yumurtayı beslenme listesinden çıkarması gerekmektedir. Özellikle paketli gıdaların etiketini dikkatli okumanız gerekmektedir. Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir bu nedenle tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir.
Alerji uzmanınız, bebeğinizin fırınlanmış yumurtayı tolere edip edemeyeceğini tespit edecektir. Bazı bebekler pişmiş yumurtaya herhangi bir alerjik tepki vermezler. Alerji uzmanınızdan onay aldıktan sonra bebeğinize fırınlanmış yumurta verebilirsiniz.