domates ve yumurta alerjisi

Besin alerjileri özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın görülen alerjilerdendir. Dünya genelinde 8 besin, tüm besin alerjilerinin çoğundan sorumludur. Bu besinler; süt, yumurta, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, soya ve kabuklu ağaç yemişleridir. Bu besinler dışında da alerjiye neden olan çok sayıda besin vardır. Domates alerjisi de çocuklarda sık görülen alerjilerden biridir. Bazı çocuklarda yumurta ve domates alerjisi aynı zamanda görülebilir. Çoklu gıda alerjisi olarak adlandırılan bu durum her geçen gün artış göstermektedir. Bu yazımızda domates ve yumurta alerjilerini sizler için yazdık.

Domates Alerjisi Nedir?

Domates alerjisi, domateslere karşı tip 1 aşırı duyarlılığıdır. Tip 1 alerjiler genellikle temas alerjileri olarak bilinir. Bu tür alerjisi olan bir kişi domates gibi bir alerjenle temas ettiğinde, deri, burun, solunum ve sindirim yolları gibi açıkta kalan bölgelere histaminler salınır. Bu durumun sonucunda alerjik reaksiyonlar meydana gelir. Batı diyetinde domates ve domates bazlı ürünler en yoğun tüketilen gıdalardan bazıları olmasına rağmen, domates alerjileri son derece nadirdir. Domates alerjisi olan bir kişi, patates, tütün ve patlıcan dahil olmak üzere diğer it üzümü ile alerjik reaksiyonlara eğilimlidir. Çoğu zaman, domates alerjisi olan kişilerde latekse de çapraz reaksiyon olur (lateks-meyve sendromu).

Yumurta Alerjisi Nedir?

Yumurta alerjisi, bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan bazı proteinleri zararlı olarak görüp bu proteinlere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Yumurta alerjisi genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar; çoğu çocuk bu alerjiyi aşar. Yumurtanın beyazı genel olarak alerjiye neden olabilirken sarısı da alerjiktir. 

Domates ve Yumurta Alerjilerinin Belirtileri

Besin alerjilerinin belirtileri tipik olarak aynıdır. Bu belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde hafif bir kızarıklık olabilirken bazı kişilerde ise hayatı tehdit eden belirtiler meydana gelebilir. Belirtiler besine maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkma eğilimi gösterir ve şunları içerir:

  • Deri döküntüsü, egzama veya kurdeşen (ürtiker),
  • Karın krampları, mide bulantısı, kusma veya ishal,
  • Boğazda kaşıntı hissi,
  • Öksürme, hapşırma, hırıltı veya burun akıntısı,
  • Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem),
  • Anafilaksi (çok nadiren).

Domates Alerjisi Egzaması

Egzama, gıda alerjisi olan kişilerin sadece bir kısmında görülür. Bununla birlikte, domatesler egzaması olanlar için tahriş edici olarak kabul edilir. Alerjiye bağlı egzama semptomları tipik olarak alerjene maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkar ve tekrarlayan döküntüler, şiddetli kaşıntı, şişlik ve kızarıklık gibi durumları içerebilir.

Domates ve Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda alerjik reaksiyon belirtileri varsa ya da çocuğunuzun alerji olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan çocuk doktorlardır. Dolayısıyla alerjilerin teşhis, tedavi ve yönetiminde en yetkili kişilerdir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun tıbbi öyküsünü alıp muayenesini yaptıktan teşhis için bazı testler kullanabilir. Deri testleri ve kan testleri alerjilerin teşhisinde genel olarak kullanılan testlerdir. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem çocuğunuzun mevcut durumuna ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir. 

Domates ve Yumurta Alerjisinin Tedavisi

Besin alerjilerinin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan besinden uzak durmaktır. Domates ve yumurtayı çocuğunuzun beslenme listesinden çıkarmanız, oluşabilecek reaksiyonu önlemenin en etkili yoludur. Alerji uzmanınız, hafif belirtilerin tedavisi için antihistaminik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar belirtilerin hafiflemesini sağlar ancak alerjik reaksiyon oluşmasının önüne geçemez. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik şok gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılması gereken bir ilaçtır. Doktorunuz bu enjektörün kullanım detaylarını size anlatacaktır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir