Yumurta alerjisi özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülen besin alerjilerinden biridir. Dünya genelinde alerjik reaksiyona en sık neden olan 8 besin vardır ve yumurta bu besinlerden biridir. Çoğu çocuk yumurta alerjisini aşarken bazılarında ise yumurta alerjisi ömür boyu devam etme eğilimindedir. Çocuğunuzda yumurta alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk alerji uzmanını ile kendinizde yumurta alerjisi olduğunu düşünüyorsanız bir yetişkin alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır; alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisinde en yetkili doktorlardır.
Yumurta alerjisi teşhisi için alerji uzmanınız, belirtilere neden olabilecek diğer durumları dışlamak da dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar kullanacaktır. Çoğu durumda, yumurta alerjisi gibi görünen şey, aslında, genellikle gıda alerjisinden daha az ciddi olan ve bağışıklık sistemini içermeyen gıda intoleransından kaynaklanır. Alerji uzmanınız tıbbi öykünüzü aldıktan sonra bazı testler yapabilir. Yumurta alerji testi için şunlar kullanılabilir:
Deri prick testi: Bu testte, deri delinir ve yumurtalarda bulunan az miktarda protein, derinizin altına yerleştirilir; 15-20 dakika bu bölge gözlemlenir. Sizde veya çocuğunuzda yumurta alerjisi varsa, test yerinde kabarık bir şişlik (kovan) gelişebilir. Alerji uzmanları alerji cilt testlerini yapmak ve yorumlamak için en iyi donanıma sahiptir.
Kan testi: Bir kan testi, kan dolaşımındaki alerjik reaksiyona işaret edebilecek belirli antikorların miktarını kontrol ederek bağışıklık sisteminin yumurtalara verdiği yanıtı ölçebilir.
Gıda yükleme testi: Bu test, reaksiyona neden olup olmadığını görmek için size veya çocuğunuza az miktarda yumurta vermeyi içerir. Alerji uzmanınız yediğiniz yumurta miktarını kademeli olarak artırabilir. Bu test ciddi bir reaksiyona neden olabileceğinden, bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır ve acil durum ekip ve ekipmanlarının hazır olması gerekir.
Gıda takibi veya eliminasyon diyeti: Sizin veya çocuğunuzun doktoru, yenen yiyeceklerin ayrıntılı bir günlüğünü tutmanızı isteyebilir ve semptomların düzelip düzelmediğini görmek için yumurtaları veya diğer yiyecekleri diyetten birer birer çıkarmanızı isteyebilir.
Yumurta Alerjisi Nedenleri
Bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi gıda alerjilerine neden olur. Yumurta alerjisi için, bağışıklık sistemi yanlışlıkla bazı yumurta proteinlerini zararlı olarak tanımlar. Siz veya çocuğunuz yumurta proteinleri ile temas ettiğinde, bağışıklık sistemi hücreleri (antikorlar) onları tanır ve bağışıklık sistemine alerjik belirtilere neden olan histamin ve diğer kimyasalları salması için sinyal verir. Hem yumurta sarısı hem de yumurta akı alerjiye neden olabilen proteinler içerir, ancak yumurta akı alerjisi en yaygın olanıdır. Anne yumurta tüketirse, emzirilen bebeklerin anne sütündeki yumurta proteinlerine karşı alerjik reaksiyon göstermesi de mümkündür.
Yumurta Alerjisinde Risk Faktörleri
Bazı faktörler yumurta alerjisi geliştirme riskini artırabilir:
Atopik dermatit: Bu tür cilt reaksiyonu olan çocukların, cilt sorunu olmayan çocuklara göre gıda alerjisi geliştirme olasılığı çok daha yüksektir.
Aile öyküsü: Ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde astım, gıda alerjisi veya saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi başka bir alerji türü varsa, gıda alerjisi riskiniz artar.
Yaş: Yumurta alerjisi en çok çocuklarda görülür. Yaşla birlikte sindirim sistemi olgunlaşır ve alerjik gıda reaksiyonlarının meydana gelme olasılığı azalır.
Sonuç olarak:
Yumurta alerjisi özellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir alerji türüdür.
Yumurta alerjisinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir.
Alerji uzmanınız, teşhiste farklı testler kullanabilir.