Yumurta alerjisi, sık görülen besin alerjilerinden biridir. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkar. Yumurta alerjisi olan çocukların büyük bir kısmı yumurta alerjisini aşarken bazılarında ise alerji ömür boyu devam eder. Yumurta alerjiniz varsa, vücudunuz yumurtayı alerjen veya yabancı madde olarak değerlendirir. Vücut kendini savunmak için, bağışıklık sisteminizi alerjik reaksiyonu başlatmak için tetikleyen bir antikor olan IgE’yi yapar. Bu reaksiyonlar genellikle bir gıda alerjeni yedikten sonraki 2 saat içinde ortaya çıkar. Yumurtanın beyazı ya da sarısı alerjik reaksiyona neden olabilir ancak yaygın olarak yumurta beyazı alerjiye neden olur. Bazı kişiler yumurtanın iyi pişmiş halini tolere edebilirken bazı kişiler edemez. Yani haşlanmış yumurta alerjisi meydana gelebilen bir durumdur ve nadir değildir.
Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Yumurta alerjisi en sık çocuklarda görülür ve genellikle 6 ile 15 aylıkken başlar. Çoğu zaman, çocuklar ergenlik döneminden önce yumurta alerjilerinden kurtulurlar. Bununla birlikte, insanların yetişkinliğe kadar yumurta alerjisi olmaya devam ettiği durumlar vardır ve nadiren yetişkin başlangıçlı yumurta alerjisi vakaları mevcuttur. Yumurta alerjisinin en tipik belirtileri arasında cilt reaksiyonları, ciltte kızarıklık veya kurdeşen bulunur. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere semptomlar daha şiddetli olabilir:
- Ölümcül olabilen kan basıncı düşüşü,
- Baş dönmesi,
- Ruh hali ve davranış değişiklikleri,
- Burun kaşıntısı ve akıntısı,
- Hapşırma ve tıkanıklık,
- İshal ve mide krampları ve ağrı,
- Bulantı ve kusma, bazen tekrar tekrar,
- Nefes almayı ve nefes almayı engelleyen boğazda sıkışma hissi,
- Kırmızı, ağlamaklı, kaşıntılı gözler,
- Hırıltı ve öksürük,
- Kurdeşen ve şişmiş cilt.
Yumurta alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı çocuklarda hafif bir kızarıklık belirti olabilirken bazı çocuklarda ise şiddetli anafilaksi belirtileri olabilir. Anafilaksi ciddi ve hayati risk oluşturan bir reaksiyondur. Yukarıda sıralanan ciddi belirtiler anafilaksi belirtileri arasında yer alır. Anafilaksinin acil tedavi edilmesi gerekir. Acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi yaşamı tehdit eder.
Yumurta Alerjisinin Teşhisi
Yumurta alerjisini teşhis etmenin bir yolu kan testidir. Bu test sırasında alerji uzmanı, gıda alerjiniz varsa bağışıklık sisteminizin üreteceği IgE izlerini arayacaktır. Bu antikorların eksikliği, yumurta alerjisini ekarte edebilir. Ayrıca, reaksiyonların ciddiyetini ve alerjinin büyüme olasılığını tahmin edebilen özel IgE testi de vardır. Alerji uzmanınız ayrıca cilt testi de isteyebilir. Deri delme testinde az miktarda alerjen cilt altına yerleştirilir. Uygulama bölgesinde bir kabarıklık, kızarıklık geliştirirseniz, muhtemelen yumurta alerjiniz vardır. Alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem mevcut durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Yumurta Alerjisinin Tedavisi
Alerji uzmanınız sizde veya çocuğunuzda bir yumurta alerjisi teşhis ettiğinde, uygun bir tedavi önerecektir. En etkili seçenek yumurta yemekten kaçınmaktır. Yumurta, pek çok besinde bulunur; bu nedenle bir şey yemeden önce son derece dikkatli olmanız gerekir. Özellikle paketli gıdaları alırken etiketlerini dikkatli bir şekilde okumanız gerekir.
Yumurtanın kullanım alanı oldukça geniştir. Aklınıza gelmeyen gıdalarda da bir bileşen olarak kullanılabilir. Bazen yumurta yerine kullanılan farklı isimler de etiketlerde olabilir. Yumurta yerinde kullanılan isimleri öğrenmeniz ve etiketleri okurken bu isimlere de dikkat etmeniz gerekir.
Yumurta alerjiniz şiddetliyse eğer alerji uzmanınız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Alerji uzmanınız bu enjektörün kullanılması gereken durumlarla ilgili size açıklayıcı bilgiler verecektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!