Yumurta Alerji Yapar Mı

Alerjik reaksiyona neden olan pek çok besin vardır ancak bu besinlerden bazıları besin alerjilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Dünya genelinde alerjiye ne çok neden olan 8 besin vardır; süt, yumurta, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünler, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, balık. Yumurta alerjisi, özellikle bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir alerjik besindir. Yumurtaya alerji, yumurta tükettikten sonra kısa süre sonra ortaya çıkan bir durumdur. Yumurta alerjisi çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde düzelme eğilimi gösterir. Ancak bazı kişilerde ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

Yumurta Alerji Belirtileri Nelerdir?

Yumurta yedikten sonra bazı belirtilerin ortaya çıkması yumurta alerjik midir sorusunu ortaya çıkaran bir durumdur. Yumurta alerjik bir besindir ancak yumurta intoleransı ile alerjisi birbiriyle karıştırılmamalıdır. Yumurta alerjisi bağışıklık sisteminin bir tepkisi iken yumurta intoleransı sindirim sistemi ile alakalıdır. 

Yumurta alerjisi belirtileri yumurtayı yedikten kısa sonra ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif reaksiyonlar olabilirken bazı kişilerde ise reaksiyonlar son derece şiddetli olabilir. Belirtiler şu durumları içerir:

Hafif ve orta şiddetteki reaksiyon belirtileri:

  • Kızarıklık, 
  • Kaşıntı,
  • Kurdeşen (ürtiker),
  • Burun akıntısı, yıkanması,
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma,
  • Öksürük. 

Şiddetli reaksiyon belirtileri:

  • Öksürme,
  • Nefes almada güçlük,
  • Hırıltılı solunum,
  • Kramplar,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Ağız çevresinde şişlik,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Hızlı veya zayıf nabız. 

Şiddetli alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak adlandırılır. Anafilaksi son derece şiddetlidir ve hayatı tehdit eder. Müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme neden olabilir. Anafilaksi durumunda hemen ambulans çağırmanız gerekir. Yanınızda varsa adrenalin oto enjektörünü kullanmanız gerekir. Adrenalin oto enjektörünün uygulama şekli ve kullanılması gereken zamanlarla ilgili alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir. 

Yumurta Alerjisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta, çok geniş kullanım alanı olan bir besin kaynağıdır. Bu durum da yumurta alerjisi olan kişilerin yumurtadan kaçınmasını biraz zorlaştırabilir. Bazı kişiler pişmiş yumurtayı tolere edebilirken bazılar edemez. Alerji uzmanınız, yumurtayı pişmiş olarak tüketip tüketemeyeceğinizi belirleyecektir. Bazı kişilerde ise yumurtanın beyazı ya da sarısı alerjiye neden olur. Ancak uzmanlar yine de alerjisi olan kişilerin yumurtanın sarısından da beyazından uzak durması gerektiğini söyler çünkü proteinler birbirine karışabilir. 

Etiketleri okumayı öğrenin

Alerji durumlarında ürün etiketlerini incelemek çok önemlidir. Yumurta alerjisi olanlar etiketleri dikkatli bir şekilde okumalıdır ve içeriğinden şüphelendiği yiyeceği yememelidir. Sürekli aldığınız ürünü de kontrol etmeniz gerekir çünkü bazı ürünler önceden yumurta içermiyorken daha sonra içeriğine yumurta eklenebilir. Satın aldığınız ürünün içerikleri listelenmiyorsa o ürünü almayın. Üründe yumurta olduğu anlamına gelen etiket üzerindeki bazı kelimeler şunlardır; taze yumurta, toz yumurta, kurutulmuş yumurta tozu, yumurta sarısı, albümin.

Yediğiniz yemeğin içeriğini öğrenin

Evde, bir restoranda ya da herhangi bir yerde yemek yemeden önce yemeği yapan kişiye malzemeleri sorun. Yumurtanın kullanım alanı geniş olduğu için aklınıza gelmeyen yiyecekler de yumurta içerebilir. Bu nedenle kendi yaptığınız dışında herhangi bir şeyi yemeden önce içeriğinden mutlaka emin olun. Şüphelendiğiniz yiyeceği yemekten kaçının. 

Yumurta içerebilecek gıdaları öğrenin

Yumurta içeren yaygın yiyecekleri bilmeniz, yumurtadan kaçınmanızı kolaylaştıracaktır. Kekler, ekmekler, pastalar, çörekler, kurabiyeler gibi unlu mamullerin çoğu yumurta içerir. Makarna, erişte, tatlılar, şekerlemeler, kremalar ve daha pek üründe yumurta bulunur. Bu sebeple tüm ürünlere dikkat etmeniz gerekir. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir