Yumurta İntoleransı

Yumurta intoleransı, yumurta tüketimine yaşamı tehdit etmeyen olumsuz bir tepkidir. Yumurta akı, yumurta sarısı veya her ikisine karşı intoleransınız olabilir. Böyle bir hoşgörüsüzlük en yaygın olarak karın şişkinliği veya ishal gibi gastrointestinal rahatsızlığa yol açar. Yumurta intoleransı yıllarca devam edebilir ya da ömür boyu devam edebilir; her yaşta ortaya çıkabilir. 

Yumurta İntoleransı ve Yumurta Alerjisi Farkları 

Yumurtalara karşı hoşgörüsüzlüğe sahip olmak, vücudunuzun bu belirli yiyeceğe olumsuz tepki verdiği anlamına gelir. Aynı anda gluten, süt ürünleri ve soya gibi birden fazla gıda hassasiyetine sahip olmak da mümkündür. Yumurta intoleransı, yumurta proteinlerine karşı bir bağışıklık reaksiyonunun neden olduğu yumurta alerjisinden farklıdır.

Yumurta alerjisinde bağışıklık sisteminiz, vücudunuzun tahammül edemediği maddelere saldırarak tepki verir. Yumurta yedikten hemen sonra, özellikle yüz ve boğaz çevresinde kaşıntılı döküntüler ve şişlik gibi belirtiler fark edebilirsiniz. Şiddetli yumurta alerjileri, nefes almayı ve bilinci durdurabilen hayatı tehdit eden bir olay olan anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Yumurta intoleransı alerji semptomlarına veya anafilaksiye neden olmaz. Daha çok sindirim sistemi ile ilgilidir, hayati tehlike oluşturmaz.

Yumurta İntoleransının Belirtileri Nelerdir?

Yumurta intoleransı belirtileri öncelikle gastrointestinal sisteminizi etkiler. Bu nedenle, yumurtalara karşı hassasiyetiniz varsa, aşağıdakilerden birini veya birkaçını yaşayabilirsiniz:

  • Karın ağrısı veya şişkinlik,
  • Kramplar,
  • İshal,
  • Mide bulantısı ya da kusma.

Baş ağrısı veya genel bir şişkinlik hissetmek de mümkündür. Bir gıda alerjisinin belirtileri hemen ortaya çıkarken, intolerans birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkabilir.

Bebekler ve küçük çocuklar gıda duyarlılığı semptomlarını ifade etmekte daha fazla güçlük çektiklerinden, çocuğunuzun bağırsaklarında değişiklik olduğunu fark ederseniz veya yumurta yedikten sonra mide rahatsızlığından şikayet ederse gıda intoleransından şüphelenebilirsiniz.

Yumurta İntoleransı Nasıl Teşhis Edilir?

Kan testleri ve deri prick testleri gibi çeşitli test biçimleri ile alerjiler test edilebilir. Yumurta intoleransından alerjiyi dışlamak için bu testler yapılabilir. Yumurta intoleransının teşhisinde eliminasyon diyeti kullanılabilir. Bu diyette hassasiyete neden olduğundan şüphelenilen besin bir süreliğine beslenme listesinden çıkarılır. Daha sonra şüpheli besin kademeli olarak beslenme listesine yeniden eklenir. Bu diyetin bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Beslenme uzmanınız, belirtilerinize intolerans olup olmadığını belirleyecektir.  

Yumurta İntoleransının Tedavisi Nedir?

En etkili yumurta intoleransı tedavisi, yumurtalardan mümkün olduğunca kaçınmaktır. Bütün yumurtaların yanı sıra, yumurta ile pişirilmiş yemeklerden de kaçınmanız gerekebilir. Dışarıda yemek yerken, herhangi bir yemekte yumurta olup olmadığını sorun, böylece yemekten sonra olası reaksiyonları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Satın aldığınız ürünlerin içeriğini detaylı bir şekilde okumanız da yumurtadan kaçınmanız konusunda yararlı olacaktır. 

Yumurta İntoleransının Riskleri Nelerdir?

Yumurta intoleransına sahip olmak, yumurta alerjisi geliştireceğiniz anlamına gelmez. Yumurta yedikten sonra görülen semptomların yanı sıra, yumurtaların sağladığı temel besin maddelerini kaçırma riski de vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Kolin,
  • Lutein,
  • Omega-3 yağ asitleri (genellikle serbest dolaşan ürünlerde bulunur),
  • Protein,
  • Selenyum,
  • D vitamini.

Yumurta yiyemiyorsanız, almanız gereken besin değerleri konusunda herhangi bir eksiklik yaşamamak için beslenme uzmanınızla birlikte ilerlemeniz yararlı olacaktır. Bazı durumlarda gıda takviyesine ihtiyaç duyabilirsiniz; beslenme eksikliklerini önlemek için diğer yiyecekleri veya takviyeleri dahil etmeniz gerekebilir.

Öte yandan, yumurta alerjisi çok daha tehlikelidir. Bu nedenle, yanlışlıkla yumurta ve yumurta ürünlerini tüketmeniz durumunda, alerjiniz değil, yumurta intoleransınız olduğundan emin olmanız önemlidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir