Yumurta alerjisi, çocuklarda en sık görülen alerjilerden biridir. Genellikle bebeklik döneminde başlar. Neyse ki, çoğu çocuk, çoğunlukla okul çağına gelmeden yumurta alerjisinden kurtulur. Ancak bir çocuk herhangi bir alerji semptomu yaşadığı sürece yumurtadan kaçınmalıdır. Çocuklarda ve bebeklerde yumurta beyazı alerjisi ve yumurta sarısı alerjisi sık görülen bir durumdur. Yumurta alerjiye neden olan yaygın besinlerden biridir.
Yumurtanın hangi kısmı alerjiye neden olur?
Alerjik reaksiyonlar tipik olarak yumurta akından kaynaklanır, ancak yumurta sarısı da sorumlu olabilir. Yumurtanın sarısı da beyazı da alerjiye neden olabilirken yumurta beyazı alerji yapar mı sorusunun cevabı evet yapar şeklindedir. Birkaç çocukta çiğ yumurtanın reaksiyona neden olma olasılığı, pişirilmiş veya fırınlanmış (örneğin bir kekte) az miktarda yumurtadan daha fazladır. Ancak, yumurta alerjisi teşhisi konmuş herhangi bir çocuk için yiyecek alırken veya hazırlarken yumurta içeren tüm yiyeceklerden kaçınmak daha güvenlidir.
Bebeklere Yumurta Verilmesi
Yumurta gibi gıdalardan kaçınmanın bebeklerin alerji geliştirmesini önlemeye yardımcı olduğuna dair eski fikir, araştırmalarla desteklenmiyor. Yaklaşık 6 aylıkken, emzirmeye devam ederken bebekler pişmiş yumurta da dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerle tanıştırılmalıdır. Çiğ yumurta bakteri taşıyabileceği için yumurtalar pişirilmelidir. Tüm yeni yiyeceklerde olduğu gibi, en iyisi pişmiş yumurtayı tek başına veya bebeğinizin halihazırda sahip olduğu yiyeceklerle birlikte sunmaktır. Bu şekilde, alerjik bir reaksiyona işaret edebilecek herhangi bir ters reaksiyonu tanımlayabilirsiniz.
Yumurta Akı Alerjisi Belirtileri
Herhangi bir yumurta alerjisi belirtisi genellikle yumurta tükettikten birkaç dakika sonra başlar. Bazen alerji belirtileri 2 saate kadar görünmeyebilir. Yumurta alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir çocuklarda ve bebeklerde yumurta beyazı alerjisi belirtileri şunları içerir:
- Hafif belirtiler şunları içerir:
- Kurdeşen,
- Yüzün, dudakların veya gözlerin şişmesi,
- Ağızda karıncalanma,
- Karın ağrısı veya kusma.
Daha ciddi anafilaksi belirtileri şunları içerir:
- Nefes almada zorluk,
- Dil veya boğazda şişme,
- Kısık ses veya konuşma zorluğu,
- Hırıltı veya sürekli öksürük,
- Solukluk, baş dönmesi veya çökme.
Yumurta Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzda herhangi bir yumurta alerjisi belirtisi varsa, bir çocuk alerji uzmanına görünmeniz gerekir. Alerji uzmanınız bazı testlerle yumurta akı alerjisi teşhisini doğrulayacaktır. Çocuk alerji uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, çocuğunuzun mevcut durumuna ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir.
Yumurta İçerebilen Yiyecekler
Yumurta alerjisinde en etkili tedavi, yumurtadan ve yumurta içeren tüm yiyeceklerden uzak durmayı içerir. Yumurta çok geniş bir kullanım alanına sahiptir ve bu kullanım oldukça yaygındır. Yumurta içeren paketlenmiş gıdalar, etiket üzerindeki içerik listesinde bunu kalın harflerle belirtmelidir. Her zaman yiyecek etiketlerini, özellikle daha önce kullanmadığınız herhangi bir yiyecek veya yiyecek markasını kontrol edin.
Genellikle yumurta içeren yaygın yiyecekler şunları içerir:
- Kekler, kruvasanlar ve bisküviler,
- Hamur işleri, turtalar, krepler, çörekler, beze ve börek,
- Muhallebi, mus, puding, dondurma ve diğer donmuş tatlılar gibi tatlılar,
- Çikolata, şekerlemeler,
- Şnitzel gibi dövülmüş veya ufalanmış yiyecekler,
- Börekler,
- Sebzeli hamburger dahil çeşitli hamburger türleri,
- Süte eklenebilen maltlı içecekler ve içecek tozları,
- Yumurtalı erişte veya makarna,
- Mayonez,
- Soslar ve soslar.
Bazı ekmek ve çörekler, pişirilmeden önce yumurtayla kaplandıkları için parlak bir üst parçaya sahiptir. Paketlenmiş ürünler için yumurtanın kullanılıp kullanılmadığını görmek için etiketi kontrol edin. Dışarıda yemek yiyorsanız veya bir restorandaysanız ve etiketi yoksa, satış asistanına veya garsona ürünün yumurta içerip içermediğini sorun.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!